Op deze pagina geven we een antwoord op vaak gestelde vragen. Deze pagina krijgt bijgevolg

regelmatig een update.

Hoe lang duurteen ballonvlucht?

De vlucht duurt ongeveer een uur. Verschillende factoren kunnen de duur beïnvloeden. Met het voorbereidende werk, de eigenlijke vlucht, de landing, het werk na de landing en de terugkeer naar de plaats van opstijgen, moet u toch op een totale duur van drie tot vier uur rekening houden.

Hoe moet ik mij kleden om aan een ballonvlucht deel te nemen?

 

Speciale kledij is echt niet nodig. Wij raden u aan om kleren aan te trekken waarin u zich goed voelt. Het dragen van een short is niet aangewezen; wij raden u sterk aan om voorkeur te geven aan lange broek en een paar wandelschoenen. Het kan immers gebeuren dat de landing op een terrein plaats heeft dat vol onkruid of netels staat. Wind is er niet, want we vliegen met de wind mee. In de ballon is het meestal niet koud, maar toch neemt u best een trui mee, want na de landing bij het vallen van de avond, kan de temperatuur aanzienlijk dalen. Een pet of een hoed zijn eveneens aangewezen, om het hoofd tegen de warmte van de brander te beschermen. Wij raden de mensen eveneens aan om de sleutels van de wagen in een gesloten zak te bewaren, zodat ze bij het landen of het inpakken van het materiaal, niet verloren gaan.

Hoet zit het met de verzekering?

Alle ballons van de BBC zijn verzekerd qua burgerlijke aansprakelijkheid tegenover derden. De passagiers zijn verzekerd vanaf het opblazen van de ballon tot na de landing.

 

Met welke meteorologische omstandigheden moet men rekening houden om een vlucht te plannen?

Vliegen gebeurt best bij droog weer en bij een goeie zichtbaarheid. De windsnelheid aan de grond moet lager liggen dan 18 kilometer per uur en grote windstoten zijn absoluut te vermijden.

Op de plaats van de landing zouden we vrienden willen uitnodigen. Is dat mogelijk?

Een ballon vliegt met de wind mee. De piloot weet dat hij, naargelang de hoogte waarop hij vliegt, verschillende windrichtingen kan vinden. Hij kan de ballon dus bij benadering in de richting die hij wil, laten vliegen. Maar dat is dan wel bij benadering. Daarbij komt nog de snelheid kijken. Die kan van twee tot dertig kilometer per uur variëren. Het is dus moeilijk om te voorspellen waar de ballon gaat landen. Mensen die hem met de wagen willen volgen, kunnen dus best het voertuig met de aanhangwagen van de ballon volgen.

Vanaf welke leeftijd mogen kinderen deelnemen aan een ballonvlucht?

Er staat geen minimumleeftijd op het vliegen in een luchtballon. Alles hangt een beetje af van de grootte van het kind. Het heeft weinig zin om een kind mee te nemen dat niet groot genoeg is om over de rand van de mand heen te kijken. Hou er ook rekening mee dat een kind moeilijk een uur lang de aandacht kan bijhouden. Het is niet aangewezen om kinderen op de arm te dragen. Een kind mag nooit alleen meevliegen. Het moet altijd vergezeld zijn van een volwassene.

Waar mag men met een luchtballon opstijgen ?

De beschikbare plaats moet minstens zo groot zijn als een vierde van een voetbalterrein. Grasvelden of weiden zonder al teveel oneffenheden, zijn ideaal, net als kasteel- en andere parken, gemeentepleinen of privédomeinen. Voor het gebruik van het terrein heeft men wel de toestemming van de eigenaar nodig. Die eigenaar is soms een of andere overheid. Voor het gebruik van permanente ballonopstijgterreinen zoals Céroux-Mousty of Beloeil is geen toestemming nodig.

Waar mag men met een luchtballon vliegen?

Met een luchtballon vlieg je best in ongecontroleerd luchtruim. Het gecontroleerde luchtruim kan je op de Belgische luchtvaartkaarten vinden. Om daar te kunnen vliegen heb je een voorafgaandelijke toestemming nodig en moet je in staat zijn om een radioverbinding met de controletoren tot stand te brengen en te onderhouden. Meer en meer wordt opgelegd dat je een transponder aan boord moet hebben, een toestel dat aan de controletoren de mogelijkheid bied om de ballon op de radarschermen terug te vinden. Bepaalde luchtvaartzones worden als gevaarlijk en niet toegelaten bestempeld. In die zones vliegen is absoluut te vermijden.

Waarom wordt van de passagiers verwacht dat zij het boorddocument ondertekenen?

Voor het opstijgen, geven de piloten een briefing aan de passagiers om op die manier kleine incidenten te vermijden. Dit is een beetje te vergelijken met veiligheidsinstructies die bij een vlucht in een vliegtuig gegeven worden.

Wanneer vliegen warme luchtballons?

Het beste seizoen voor vluchten in een warme luchtballon is de periode van april tot eind oktober. De ballons vliegen bij voorkeur ‘s morgens of twee uur voor zonsondergang. Vliegen in de winterperiode is eveneens mogelijk en dan is vliegen op om het even welk ogenblik van de dag zelfs vaak mogelijk.

Wat moet ik doen als ik hoogtevrees heb?

Neem zeker geen medicatie tegen hoogtevrees, want in een ballon krijg je geen hoogtevrees. Hoogtevrees krijg je alleen als je op een voorwerp, bijvoorbeeld een ladder of op een gebouw staat, dat in verbinding met de grond staat. Een vliegende luchtballon staat niet in verbinding met de grond zodat je er geen hoogtevrees in krijgt. Hoogtevrees mag niet met stress of angst verward worden. Het is niet minder dan normaal dat u bij uw eerste ballonvlucht een vreemd gevoel krijgt. Om dat zoveel mogelijk te vermijden nodigen wij u uit om deel te nemen aan alle voorbereidingen die de vlucht voorafgaan. Eens aan boord begrijpt u dan veel beter hoe alles in zijn werk gaat en zodoende kunt u veel meer van de eigenlijke vlucht genieten.